FRANCISCO MEDINA CABELLO
Candidat a Vicerectorat d’Innovació i Transferència del Coneixement


 

 

 

 

 

Francisco Medina Cabello

Catedràtic d’Universitat.
Àrea d’Enginyeria Química. Departament d’Enginyeria Química.
Escola Técnica Superior d’Enginyeria Química.

És llicenciat en Ciències Químiques per la Universitat Central de Barcelona (1981). Va treballar deu anys com a professor titular d’ensenyament de secundària i va fer la tesi doctoral sota la supervisió dels professors Jesús Eduardo Sueiras i Pilar Salagre a la URV (1993). Va ser professor associat de la Universitat, feina que compaginava amb les classes a secundària entre els anys 1993 i 1995. Va fer una estada postdoctoral a la Universitat de Montpeller amb els professors Bernard Coq i Didier Tichit.

Ha fet tota la trajectòria a l’ETSEQ: l’any 1995 hi va entrar com a professor titular interí, el1997 va guanyar la plaça de professor titular i el 2009, la de catedràtic d’Enginyeria Química. L’any 2009 va rebre el premi Icrea Acadèmia de la Generalitat de Catalunya i el 2014 va ser nomenat professor distingit de la URV. És responsable del grau d’Enginyeria Química i ha treballat en la seva acreditació en els àmbits estatal (ANECA) i internacional (EURACE).

Ha publicat més de 200 articles científics en revistes internacionals, ha realitzat nou patents, ha dirigit 33 tesis doctorals i ha participat en més de 200 congressos internacionals. També ha participat com a investigador principal en més de cent projectes competitius i en més de 120 projectes de recerca i de transferència de tecnologia amb empreses.

Dirigeix el Grup de Catàlisi Heterogènia de la URV (CATHETER) i el grup consolidat de recerca de la Generalitat MEtA (Materials Engineering and their applications)). També és membre del grup EMAS de la URV (Engineering of Materials and Micro/NanoSystems).

L’any 2003 va crear conjuntament amb el professor Sueiras el Centre d’Innovació AMIC (Aplicacions Mediambientals i Industrials de la Catàlisi), centre TECNIO de la Generalitat de Catalunya que el 2006 va guanyar el premi Medi Ambient de la Generalitat per la tecnologia sobre l’eliminació de nitrats a l’aigua de boca. Actualment  el dirigeix. Més tard, el 2007, va ser cofundador de l’empresa d’àmbit tecnològic spin-off APLICAT SL,) de la qual és el director científic. Hi participa la URV i té la finalitat de comercialitzar les tecnologies creades al centre d’innovació AMIC; a més, també ha construït plantes de potabilització d’aigües al nostre territori.